dissabte, 4 d’octubre de 2008

Suïssa - breu introducció...La Suïssa o Confederació helvètica (CH), composta per 26 cantons, és un Estat federal, amb 7.459.100 habitants. Berna n'és la seva capital.
Cada cantó té la seva pròpia constitució, el seu governament i el seu tribunal. La Constitució federal acorda amb la Confederació quines són les competències i els seus límits, a l'hora que les defineix estrictament.

A Suïssa es parlen 4 llengües: l'alemany, el francès,l'italià i, en menor mesura, el "rhéto-romanche". L'alemany es aprla al centre, a nord i a l'est del país (70% de la població global). El francès és parlat a l'oest (20%) i l'italià al sud dels Alps (7%). Finalment, el rhéto-romanche el podem escoltar dins algunes valls del cantó dels Grisons (0.6%).

Davant els altres països, la seva filosofia és, com defineixen ells mateixos, adoptar la "neutralitat" (Nacions Unides a Ginebra). Suissa no pertany a la Unió Europea: els cantons alemanys i els francesos no es posen d'acord pel que fa a aquesta qüestió, estan dividits...