dijous, 12 de març del 2009

Carnestoltes de Basilea.

El que els suïssos tenen en un pedestal, la festa d'obertura de carnestoltes a la ciutat de Basilea, on ve gent de tot Europa a veure-la, em va deixar un soso gust de boca... Es el que tothom em proposava com una de les coses a no poder perdre'm aquí, el Morgestraich.

Comença a les 4 de la matinada. Hi ha trens especials des de les 2.30 h que hi arriben. Tot ple, moltíssima gent de peu (mai vist a Suïssa...). Quan arribes a la ciutat, no et cal un mapa. La massa t'hi porta. Els carrers estan plens de gent de totes les edats caminant depressa cap al mateix lloc.
Cadascú pren la seva plaça i a les 4 en punt es tanquen totes les llums de la ciutat i comencen a sonar unes flautes típiques que no sé com es diuen, que es toquen de costat com una flauta travessera. Fan un so molt agut.
Doncs el carnestoltes consta de moltíssimes colles, és immens, cada una amb una mena de carrossa i la seva banda de música, on tots van disfressats amb màscara deixant un orifici pels llavis i poder tocar. Quan comença, totes les colles comencen a tocar la flauta, la mateixa cançó, i a desfilar pels carrers.
Al dia següent, al migdia, hi ha la desfilada de carrosses de dia, que son diferents i més espectaculars.